Co Jeść W Zakopanem? Potrawy Kuchni Góralskiej

Co Jeść W Zakopanem? Potrawy Kuchni Góralskiej

Co Jeść W Zakopanem
Co Jeść W Zakopanem

Będąc w Zakopanem na każdym kroku spotkasz karczmy, restauracje czy fast foody. Wybór należy do Ciebie; od popularnych potraw dostępnych w całym kraju po regionalne potrawy, kuchni góralskiej.

Kuchnia góralska często składa się z prostych potraw jednak niezwykle treściwych, sycących i wysoko kalorycznych co wynika z surowych warunków klimatycznych obszaru Zakopanego i  Tatr. Oczywiście nie wszystkie potrawy są tłuste i ciężkostrawne, także osoby na diecie znajdą w kuchni góralskiej coś dla siebie. Po prostu dla żyjących i pracujących na tym terenie Górali wysokokaloryczne dania były podstawą do ciężkiej pracy.

Podstawowymi składnikami kuchni góralskiej były ziemniaki czyli grule, kapusta, produkty mączne oraz nabiał w tym sery, żętyca, maślanka i zsiadłe mleko. Mięso czyli baranina i jagnięcina także występowało na góralskich stołach jednak nie jadano go na co dzień, raczej z okazji świąt i ważnych rodzinnych uroczystości np. ślubu. Mięso zazwyczaj przeznaczano na sprzedaż z uwagi na dużą wartość. Chleb jaki znamy obecnie nie występował w góralskiej kuchni i był zastępowany wypiekanymi plackami i kluskami na bazie ziemniaków. Jeśli chodzi o desery czy słodkie placki to pieczono je tylko „od święta”.

Pamiętaj, że obecnie oferowane dania i przysmaki kuchni góralskiej są tak naprawdę inspirowane kuchnią góralską będąc w mniejszym lub większym stopniu wariacjami tradycyjnych potraw i mogą odbiegać od posiłków jadanych dawniej przez Górali. Z drugiej strony dzięki temu być może są od nich smaczniejsze…

Sery

Sery
Sery

Oscypek

Oscypek to ser wędzony wyrabiany przez baców z mleka owczego lub owczego i krowiego w okresie letniego sezonu wypasu owiec czyli od maja do września.

Oscypek jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.

Brusek

Brusek to ser o kształcie walca i wadze do 50 dag będący mniejszym odpowiednikiem oscypka.

Redykołka

Redykołka przyrządzana z mleka owczego to mały ser odciskany w drewnianych formach. Redykołka może być wędzona lub nie wędzona (wtedy ma biały kolor).

Redykołka jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych.

Bundz

Bundz przyrządzany jest z sera owczego. Bundz przypomina twaróg o lekko słodkim smaku. Z czasem bundz dojrzewając lekko kwaśnieje, a w środku tworzą się dziurki.

Bundz jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych.

Bryndza

Bryndza przyrządzana jest z kruszonego, posolonego i zmielonego dojrzałego bundzu. Bryndza ma słony smak, czasem delikatnie kwaśny lub ostry i jest bardziej miękka niż oscypek.

Gołka

Gołka przyrządzana jest z mleka krowiego. Gołka często mylona jest z oscypkiem jednak ma mniej intensywny i delikatniejszy smak a także jest mniej słona niż oscypek.

Korobce
Korobce

Korboce

Korboce przyrządzane są z mleka krowiego a z wyglądu przypominają makaron. Korobce są łagodne w smaku i mogą być wędzone lub nie wędzone.

Zupy

Kwaśnica

Kwaśnica przyrządzana jest z kiszonej kapusty oraz mięsa czyli wędzonego wieprzowego żeberka. Często jada się z ugotowanymi osobno ziemniakami lub chlebem. Do kwaśnicy nie dodaje się jarzyn i warzyw – w ten sposób stała by się kapuśniakiem. Kwaśnica posiada bardzo charakterystyczny i intensywny kwaśno-słony smak, jest lekko pikantna, mocno rozgrzewająca i sycąca. Kwaśnica musi być kwaśna i tłusta.

Kwaśnica jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych.  

Bryjka

Bryjka przyrządzana jest z gotowanej mąki w osolonej wodzie. Po zagęszczeniu przekłada się ją do miski, rozciera i polewa tłuszczem: smalcem, słoniną. Czasami dodawano do bryjki maślankę lub serwatkę. Może być również podawana z mlekiem lub maślanką.

Czosnianka

Czosnianka przyrządzana jest oczywiście z czosnku ( w dużej ilości ) a także z ziemniaków, cebuli i mięty. Do talerza przed nalaniem czosnianki dodaje się topioną słoninę.

Placki i Kluski

Moskole

Moskole przyrządzane są z ugotowanych i utłuczonych ziemniaków, mąki, wody i soli. Dobrze ugniecione i wyrobione ciasto formuje się na około 6 cm placki a następnie piecze na blaszy. Oryginalne moskole piecze się wyłącznie na dużej blasze lub na starym piecu kaflowym, przygotowane w inny sposób – smakują inaczej niż oryginalne. Moskole powinny mieć lekko przypieczoną i chrupiącą skórkę oraz delikatny środek. Najlepiej smakują z masłem czosnkowym i odrobiną soli.

Placek po zbójnicku

Placek po zbójnicku przyrządzany jest z ugotowanych i zmielonych ziemniaków, usmażonych w formie dużego i cienkiego placka, podawanego z mięsnym gulaszem.

Hałuski

Hałuski to ziemniaczane kluski przyrządzane z tartych ziemniaków, mąki i soli. Ziemniaki ściera się na tarce po czym odstawia do puszczenia wody. Następnie odciska się masę ziemniaczaną, dodając mąki i odrywa małe porcje, które   wrzuca się na wrzątek. Hałuski podaje się z ciepłym mlekiem , z serem lub polane tłuszczem.

Dziadki ze Spyrkom

Dziadki ze Spyrkom to ziemniaczane kluski przyrządzane z  gotowanych ziemniaków i mąki. Ziemniaki gotuje się do momentu aż będą miękkie, pod koniec dosypując mąkę. Całość ubija się tłuczkiem a następnie formuje kluski. Dziadki ze Spyrkom polewamy roztopioną wędzoną słoniną.

 

Dania Mięsne

Golonka po góralsku

Pstrąg po góralsku

Na Słodko

Hrube baby czyli babki ziemniaczano- drożdżowe

Kremarz góralski czyli placek z ciasta na miodzie przekładany kremem

Kołacz

Makowiec

Strudel z jabłkami

Pierniki żywieckie

Żętyca

Żętyca
Żętyca

Żętyca (zyntyca) to serwatka mleka owczego otrzymywana podczas wyrabiania oscypków i bundzu. Żętyca ma słodkawy smak – gdy jest świeża natomiast kilkudniowa jest bardziej kwaśna. Żętycy możesz spróbować jedynie podczas okresu wypasu owiec w górskich bacówkach – w tych samych, których sprzedawane są oscypki.

Żętyca jest wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych.

Napoje

Góralską herbatą „z prądem” czyli spirytusem

Grzaniec piwny z miodem i górskimi ziołami

Nalewki regionalne; miodówka, napój z tarniny, wódka z żętycy.

Co Jeść W Zakopanem? Potrawy Kuchni Góralskiej
4.9 (97.86%) 28 votes

CO O TYM SĄDZISZ ?

Please enter your comment!
Please enter your name here