Oscypek

Oscypek

Oscypek
Oscypek

Oscypek to ser wędzony wyrabiany przez baców z mleka owczego lub owczego i krowiego w okresie letniego sezonu wypasu owiec czyli od maja do września będący polskim produktem regionalnym chronionym przez prawo unijne.

Oscypek Właściwości Odżywcze

Prawdziwy oscypek posiada wysoką zawartość białka, którego mleko owiec zawiera więcej niż mleko krowie. Oprócz tego zawiera większe ilości aminokwasów, pierwiastków np. cynku, jodu, magnezu, miedzi, manganu, selenu oraz żelaza a także witamin A,B6,B12 i flawonoidy które wzmacniają naczynia krwionośne zapobiegając miażdżycy, działając przeciwutleniająco i odtruwająco.

Oscypkowi przypisuje się właściwości przeciwnowotworowe oraz wspomagające trawienie i usprawniające pracę przewodu pokarmowego czego zasługą są lecznicze rośliny porastające tereny na których wypasane są owce a z ich mleka pochodzi oscypek.

Owce spożywają wiele roślin występujących tylko w Tatrach w tym także leczniczych wykorzystywanych przez ludzi w medycynie ludowej.

Angielscy naukowcy przebadali produkty z mleka owczego i stwierdzili w nich obecność enzymu powstrzymującego degradację acetylocholiny, który sprzyja rozwojowi choroby Alzheimera.

Oscypki to tłuste i kaloryczne sery jednak nie należy obawiać się ich spożycia, ponieważ mogą wpłynąć korzystnie na zdrowie a oryginalne oscypki dostępne są tylko w sezonie od maja do końca października.

Oscypek Kiedy Oryginalny ?

Oryginalny oscypek to ser wędzony wyrabiany przez baców z mleka owczego lub owczego i krowiego w okresie letniego sezonu wypasu owiec czyli od maja do września według wiekowej receptury.

Oryginalne oscypki produkuje legalnie czyli ze standardami unijnymi tylko 52 baców, którzy stosują mleko owiec rasy POG (Polska Owca Górska) oraz mleko krów rasy „Polska Krowa Czerwona” którego dopuszcza się dodanie maksymalnie 40% objętości na 5-7L mleka potrzebnego do wyrobienia jednego sera.

Oscypek jest oryginalny gdy na początku moczony jest w solance a następnie wędzony na palenisku

Oryginalny oscypek ma kształt dwustronnego stożka o średnicy od 6 do 10 cm i długości od 17 do 23 cm a waży od 0,6-0,8 kg.

Oryginalny oscypek w środku jest jasnokremowy a z zewnątrz ma słomkową skórkę. Podrabiane oscypki (z mleka krowiego) są w środku żółte z ciemną skórką na zewnątrz. Brązowawa skórka na zewnątrz jest sygnałem, że ser był wędzony na skalę przemysłową.

Jeżeli po ściśnięciu sera w najgrubszym miejscu jest on miękki to niedokładnie odsączono z niego serwatkę przez co ser może szybko spleśnieć. Oryginalny oscypek jest twardszy od podróbek dlatego trudniej go przeciąć nożem i co najważniejsze posiada CERTYFIKAT Z UNII EUROPEJSKIEJ 🙂

Wbrew opiniom oryginalny oscypek nie powinien „skrzypieć” w zębach.

Od 14 lutego 2008 r. oscypek posiada europejski znak Chronionej Nazwy Pochodzenia

Wymagania oryginalnego oscypka:

  • Mleko owiec wypasanych w górskich halach rasy POG (Polska Owca Górska)
  • Mleko krów rasy „Polska Krowa Czerwona” – maksymalnie 40% objętości
  • Produkowany od maja do września (sprzedawany do końca października)
  • Kształt dwustronnego stożka o długości od 17 do 23 cm
  • Średnica od 6 do 10 cm
  • Waga od 0,6 do 0,8 kg
  • Moczony w solance
  • Wędzony na palenisku
  • W środku jasnokremowy (nie żółty!)
  • Z zewnątrz słomkowa skórka (nie ciemna lub brązowa)
  • Ostry, lekko słony smak
  • Twarda konsystencja (trudny w krojeniu)
  • Certyfkiat UE

Oscypek Produkcja

Oscypki produkuje się w postaci dwustronnego stożka ze zdobieniem brzegów, odciskanym w drewnianej foremce zwanej „oscypiorka”.

Do wytworzenia jednego oscypka niezbędne jest pozyskanie 5-7 litrów owczego mleka co odpowiada wydojeniu 20-30 owiec. Po wydojeniu owiec baca przepuszcza mleko przez lniane płótno, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Do mleka baca dodaje wysuszoną i sproszkowaną podpuszczkę czyli „klog” oraz mleko krów rasy „Polska Krowa Czerwona” w maksymalnej objętości do 40% całego mleka. Na początku dzięki parzeniu w gorącej wodzie i wyciskaniu aż do uzyskania zwartej i elastycznej masy powstaje bundz czyli ser.

Oscypek formowanie
Oscypek formowanie

Następnie baca formuje (po góralsku – pucyć) i umieszcza ser w foremce zwanej „oscypiorka” dzięki której oscypek będzie miał kształt dwustronnego stożka i zdobienia.

Oscypek kształt
Oscypek kształt

Tak przygotowany ser jest moczony w solance, która ma właściwości bakteriobójcze. Na końcu produkcji oscypek jest wędzony przez kilka dni pod dachem szałasu w świerkowym lub sosnowym dymie co nadaje oscypkowi charakterystyczny aromat i kolor.

Oscypek Cena

Oscypek przeważnie kosztuje od 30 do 45 zł.

Zanim powiesz dlaczego tak „drogo” wiedz, że na wyprodukowanie jednego oryginalnego oscypka potrzeba 5-7 litrów mleka a owce wypasane są tylko w okresie letnim od maja do września.

Oscypek Gdzie Kupić ?

Oscypki możesz kupić tylko od maja do października np. w pasterskiej bacówce na górskich halach.

Sery sprzedawane po za tym okresem nie mają nic wspólnego z oryginalnym oscypkiem.

Oscypek
5 (99.09%) 22 votes

CO O TYM SĄDZISZ ?

Please enter your comment!
Please enter your name here