Wypas Owiec W Tatrach

Wypas Owiec W Tatrach

Wypas Owiec W Tatrach
Wypas Owiec W Tatrach

Wypas owiec w Tatrach nierozłącznie związany jest z kulturą góralską sięgającą kilkuset lat. W dolinach Tatr, szczególnie Tatr Zachodnich przed laty intensywnie wypasano owce.

Największe wypasy owiec w Tatrach przypadają na lata po drugiej wojnie światowej kiedy to wypasano ok. 30 000 owiec. Niestety tak duża liczba nie przeszła obojętnie dla stanu natury i spowodowała trudno odwracalne zmiany w przyrodzie Tatr i Podhala.

W 1954 roku utworzono Tatrzański Park Narodowy który stopniowo ograniczał wypas owiec aż do roku 1978 kiedy uregulowano sprawy prawne gruntów na których wypasano owce i zaprzestano wypasu owiec aż do czasu kulturowego wypasu owiec…

Kulturowy Wypas Owiec

Kulturowy Wypas Owiec
Kulturowy Wypas Owiec

Kulturowy wypas owiec polega na wypasie owiec i bydła na terenie parków narodowych zgodnie z wymogami ochrony przyrody.

Kulturowy wypas owiec na terenie Tatrzańskiego Parku Narodowego rozpoczęto w 1982 roku.

Obecnie po polskiej stronie Tatr 8 baców wypasa ok. 1200 owiec na 29 polanach takich jak; Chochołowska, Kalatówki, Kopieniec , Huty Lejowe, Rusinowa Polana, Wyżnia Kira Miętusia oraz Wielka Polana Kuźnicka zajmujących powierzchnię 140 hektarów.

Prowadząc kulturowy wypas owiec zachowane zostają dawne zwyczaje i obrzędy pasterskie a także tradycyjny sprzęt m.in. ferule, gielety, obońki, puciery, putnie.

Owce wypasają pasterze czyli Juhasi, którzy posługują się gwarą góralską i noszą tradycyjny strój góralski.

Baca, który w czasie wypasu opiekuje się zabytkowymi szałasami powinien ukończyć odpowiedni kurs bacowski.

Wypasane owce mogą być tylko określonej rasygórskiej to samo dotyczy ras krów czyli rasy czerwonej polskiej. Warunkiem wypasu owiec jest wysokość trawy na polanie wynosząca co najmniej 8 centymetrów.

Wypas owiec w Tatrach rozpoczyna uroczyste wyjście 23 kwietnia czyli na świętego Wojciecha zwane redykiem i trwa do 29 września czyli na świętego Michała kiedy to owce wracają na zimę.

Owce Owczarek Podhalański
Owce Owczarek Podhalański

Juhasom stada owiec pomagają pilnować owczarki podhalańskie.

Z otrzymanego mleka owczego wytwarzana jest żętyca a także sery; bundz, bryndza oraz legendarny oscypek.

Kto Wypasa Owce ?

Baca – zarządza wypasem i wyrabia sery z mleka owczego m.in. oscypki

Juhas – pomocnik bacy, który pilnuje, wypasa oraz doi owce.

Owczarek Podhalański – pomocnik Juhasa pilnujący owce 😉

Wypas Owiec Filmy




Wypas Owiec W Tatrach
5 (100%) 42 votes

CO O TYM SĄDZISZ ?

Please enter your comment!
Please enter your name here